Van plan om een eigen huis te gaan kopen? Zet deze 3 stappen

Een eigen huis

Home > Huis kopen > 3 stappen op weg naar je eigen huis!

Het kopen van een huis is een belangrijke mijlpaal in je leven. Het betekent een eigen plek die je helemaal naar je eigen smaak kunt maken. Een thuis! Maar waar begin je met zo’n grote aankoop? Wij zetten de eerste stappen op een rij zodat jij weet wat je kunt doen om het proces in gang te zetten.

Tenzij je een geldboom hebt, zul je net als zo’n beetje iedereen een lening moeten afsluiten voor de aankoop van een huis. Zo’n lening wordt een hypotheek genoemd. Verschillende partijen kunnen een hypotheek verstrekken, zoals banken (je weet wel, de ABN AMRO en de ING), speciale hypotheekbanken of verzekeringsmaatschappijen. Heb je de grote beslissing genomen om te gaan kopen of ben je simpelweg benieuwd naar je mogelijkheden? Wij helpen je graag de eerste zaken te tackelen. Lees onderstaande stappenplan en krijg alvast een idee wat je ongeveer te wachten staat.

Stap 1: Oriëntatie

Met inzicht kunnen plannen gemaakt worden. Plan een avond alleen of met je vriend of vriendin, zorg voor wat snacks, en breng je financiële situatie in kaart. Wat zijn je maandelijkse inkomsten? Hoeveel kost je huidige woonruimte en kun je dat rijmen met de rest van je uitgavenpatroon? Kun je misschien meer missen per maand? Of wil je liever een deel overhouden zodat je kunt sparen voor die vakantie naar Mallorca? Schrijf het op en vergeet ook niet je schulden mee te nemen. Alles op papier geeft overzicht – het is prettig om te weten waar je staat voor je financiële verplichtingen aangaat.
eigen huis

Stap 2: Advies

Zodra je je financiële situatie in kaart hebt gebracht, kun je advies inwinnen op twee manieren: bij een onafhankelijk hypotheekadviseur of bij een bank. Het verschil? Een onafhankelijk adviseur kan je helpen de meest gunstige hypotheek te vinden, maar kost wel wat extra’s – nét wanneer jij je geld zo hard nodig hebt. Dit is dus iets om te overwegen. De bank daarentegen biedt een gratis oriëntatiegesprek, maar kan een beperkt beeld van de opties geven. Bepaal dus van tevoren welke route je wilt bewandelen met je al gemaakte financiële plaatje.

Bij deze gesprekken moet je vaak allerlei informatie aanleveren zoals loonstroken, werkgeversverklaringen en jaarverslagen als je freelancer bent. Bij stap 1 heb je, als het goed is alles al uitgewerkt, dat scheelt tijd en komt wel zo profie over.

"Wanneer je met een onafhankelijke adviseur praat, krijg je vaak meerdere hypotheekopties voorgeschoteld, terwijl een bank je meestal één voorstel uit hun eigen aanbod laat zien."

Stap 3: Voorlopige hypotheekofferte

Wanneer je met een onafhankelijke adviseur praat, krijg je vaak meerdere hypotheekopties voorgeschoteld, terwijl een bank je meestal één voorstel uit hun eigen aanbod laat zien. Dat betekent dat je veel informatie krijgt – maar geen zorgen, we helpen je op weg! Nu is het moment om de verschillende mogelijkheden te gaan vergelijken. Let goed op zaken als het rentepercentage, de looptijd, de voorwaarden en hoe flexibel de hypotheek is. Klinkt dit als een hoop nieuwe termen? Geen paniek – we leggen het allemaal stap voor stap uit in een volgend artikel, zodat jij precies weet waar je op moet letten.

Heb je uiteindelijk een keuze gemaakt? Dan kun je een voorlopige hypotheekofferte aanvragen. Dit geeft je een duidelijk beeld van hoeveel je kunt lenen, zodat je gericht kunt zoeken naar jouw droomhuis.

eigen huis

Handig om te weten

Het blijft een discussie – moet je je studieschuld nou wel of niet verplicht melden bij het aanvragen van een hypotheek? Het antwoord is ja: je bent wettelijk verplicht dat te doen. Het risico dat je loopt wanneer je het niet doet is dat er een verkeerde berekening wordt gemaakt van jouw situatie, waardoor de maandelijkse lasten te zwaar kunnen zijn. Oh en btw: op de site van De Hypotheker staat een begrippenlijst die je kunt checken wanneer je woorden tegenkomt die je niet begrijpt. Handig!

Samenvatting

Maak een compleet overzicht van je eigen financiële situatie. Ga daarmee naar een onafhankelijke hypotheekadviseur of een bank en check wat je mogelijkheden zijn. Vraag om een voorlopige hypotheekofferte zodat je gericht kunt gaan zoeken naar je droomhuis. Je studieschuld dien je altijd te vermelden bij het aanvragen van een hypotheek.

Lees nog meer blogs over een huis kopen