Pensioen voor zzp’ers – zo pak je het aan!

pensioen voor zzp'ers

Home > Pensioen > Zelfstandige en pensioen: zo bouw je slim je toekomst op!

Zoals je misschien al eerder in dit artikel hebt gelezen, werkt pensioen voor zzp’ers net even anders dan als je voor een werkgever werkt. Als zzp’er bouw je namelijk geen automatisch pensioen op via de tweede pijler van ons pensioenstelsel: pensioen via je werkgever. Jij bent namelijk je eigen baas, so you gotta do it yourself! Uit onderzoek is gebleken dat 44% van de zelfstandigen moeilijk rond komt wanneer ze met pensioen zijn. Dat gaat jou natuurlijk niet gebeuren, want wij hebben voor je uitgezocht wat je kunt doen om slim pensioen op te bouwen. Lees snel verder!

Sparen

De eerste manier is super simpel: sparen. Bereken wat je ongeveer nodig hebt om comfortabel te kunnen leven en stel een pensioendoel op. Denk aan je levensduur, inflatie en je levensstandaard bij het berekenen, en zet vervolgens een percentage van je inkomen apart voor je plan. Begin je broeg, dan is 10% vaak een goede start!

Open een spaarrekening bij je bank en stel automatische stortingen in. Zo hoef je niet steeds aan je pensioen te denken; het gebeurt vanzelf. Vind je het moeilijk om van je spaargeld af te blijven? Je bent niet de enige, en banken begrijpen dit. Vraag bij je bank naar speciale rekeningen waar je niet zomaar geld van kunt opnemen.

Ook goed om te weten: in Nederland hebben we een heffingsvrij vermogen. Dit betekent dat je geen belasting betaalt over spaargeld en beleggingen tot €57.684. Bedraagt je vermogen meer, dan betaal je 36% belasting. Dit kan veranderen door politieke besluiten, maar nu weet je in ieder geval hoe het werkt. Heb je een partner? Dan is het heffingsvrije bedrag €115.368.

Pensioen voor zzp'ers

Pensioenfonds

Als zzp’er kun je je aansluiten bij een pensioenfonds. Je opent een account en legt maandelijks een bedrag in dat zij voor jou beleggen. Dit is vergelijkbaar met wat een werkgever voor je zou regelen, maar nu doe je het zelf. Voor sommige beroepen ben je als zzp’er verplicht om deel te nemen aan een pensioenfonds, zoals in de zorg. Check dus of jouw beroep onder een verplichte regeling valt.

"Je kunt bijvoorbeeld maandelijks een percentage van je inkomen automatisch investeren in door jou gekozen bedrijven of ETF's. Hoe eerder je begint, hoe groter de uiteindelijke winsten."

Beleggen

Laat je geld voor je werken door te beleggen. Kies een risicoprofiel (hoog risico kan hoge winsten opleveren, laag risico brengt minder rendement) of combineer beide en start met beleggen. Je kunt bijvoorbeeld maandelijks een percentage van je inkomen automatisch investeren in door jou gekozen bedrijven of ETF’s. Hoe eerder je begint, hoe groter de uiteindelijke winsten. Wil je meer weten over beginnen met beleggen? Check dan dit artikel. Super easy!

Ben je een zzp’er?

Vrijheid is relaxed maar komt ook met verantwoordelijkheid. ‘Pensioen voor zzp’ers’ is extra belangrijk, want je hebt geen werkgever die het voor je fixt. Vind je het lastig om zelf te beleggen voor je pensioen? Dan kan je je ook bij een pensioenfonds aansluiten. Voor bepaalde beroepsgroepen bestaan er zelfs specifieke pensioenfondsen (Google!) waar je lid van kunt worden. Zo heb je een goede stok achter de deur en word je er genoeg aan herinnerd. 

Doe onderzoek naar deze mogelijkheden om te voorkomen dat je pensioengaten oploopt, oftewel periodes tijdens je werkende leven waarin je geen pensioen opbouwt. Zorg daarnaast dat je pijler 1 en vooral pijler 3 op orde hebt om er zeker van te zijn dat je totale pensioen pot groot genoeg is om goed van te kunnen leven.

pensioen voor zzp'ers

Lijfrente

Lijfrente? We know, het is een gekke term, maar we leggen ‘m je graag uit. Je opent een lijfrenterekening bij de bank en stort eenmalig of periodiek geld. Dit bedrag wordt belegd door de bank en groeit met een rendement. Het verschil met beleggen is dat de inleg van je lijfrenteverzekering aftrekbaar is tot een bepaald maximum, waardoor je minder inkomstenbelasting betaalt. Dubbel voordeel dus!

Op een vooraf afgesproken moment, meestal vanaf je pensionering, begint de bank met de uitkering van het opgebouwde bedrag. Tot die tijd kun je geen geld opnemen, zelfs niet als je even geen inkomsten hebt of op vakantie wilt. Je betaalt wel belasting over de uitkeringen, maar als gepensioneerde zit je vaak in een lagere belastingschijf, waardoor lijfrente een gunstige optie kan zijn om je pensioen aan te vullen.

Samenvatting

Goed, pensioen voor zzp’ers werkt dus net even anders. Als zzp’er moet je zelf je pensioen regelen omdat je geen automatisch pensioen via een werkgever opbouwt. Je kunt dit doen door te sparen met automatische stortingen op een spaarrekening, je aan te sluiten bij een pensioenfonds, te beleggen in aandelen of ETF’s, of een lijfrenterekening te openen voor belastingvoordelen en periodieke uitkeringen bij pensionering. Deze methoden helpen je een financieel gezonde toekomst veilig te stellen. 

Lees meer blogs over je pensioen