“Who’s FICA? Why’s he getting all my money?” – Ken je die scène uit Friends waar Rachel zich afvraagt waar een deel van haar salaris naartoe gaat? Misschien heb jij ook weleens naar je loonstrook gekeken en je afgevraagd wat er met je geld gebeurt. Dat verschil tussen je brutoloon (wat je werkgever betaalt) en je nettoloon (wat je daadwerkelijk ontvangt), zit hem in loonheffing. Maar wat is dat precies? Loonheffing is een bedrag dat wordt ingehouden op je loon. Het bestaat uit twee delen: loonbelasting en premies voor volksverzekeringen.

Loonbelasting
Loonbelasting is eigenlijk de belasting die je betaalt aan de overheid. Dit geld wordt gebruikt voor dingen die we allemaal nodig hebben, zoals ziekenhuizen, scholen en wegen. Of course, extra geld is altijd chill en als je het bedrag ziet denk je wellicht net als Rachel, maar bedenk dat je hiermee bijdraagt aan de dingen die Nederland draaiende houden. Vergelijk de publieke voorzieningen in Nederland eens met die in het buitenland. Dan is het hier best goed geregeld, toch?
Premies voor volksverzekeringen
Naast loonbelasting betaal je ook premies voor volksverzekeringen. Dit is een soort verzekering die je helpt als je bijvoorbeeld werkloos wordt of met pensioen gaat. Als je werkloos raakt, kun je in aanmerking komen voor een WW-uitkering (Werkloosheidwet). Dat is prettig, want zo kun jij uitvogelen wat de volgende stap in je carrière is terwijl je niet zonder geld komt te zitten.
Een deel van de premie gaat naar de AOW (Algemene Ouderdomswet), wat een basispensioen is dat je ontvangt wanneer je oude dag is aangebroken. Het leuke is dat werkenden van nu bijdragen aan de pensioenen van mensen die nu met pensioen zijn, dus van je oma of opa. Later zullen werkenden bijdragen aan jouw pensioen.
Goed om te weten
Elke maand houdt je werkgever dus loonheffing in op je salaris. Dit systeem zorgt ervoor dat het alvast voor je wordt gedaan, zodat je niet aan het einde van het jaar zelf ineens een groot bedrag hoeft te betalen.
Jaarlijks vanaf 1 mei doet iedereen in Nederland belastingaangifte. Dan wordt er berekend of je te veel of te weinig loonheffing hebt betaald. Heb je teveel betaald? krijg je het verschil terug.
Als je te weinig hebt betaald moet je het resterende bedrag bijbetalen. Dit verschil kan verschillende oorzaken hebben, maar daar gaan we later dieper op in. Dus, ja, je bent geld kwijt aan loonheffing, maar je draagt ook bij aan een systeem dat voor iedereen werkt, ook voor jou. Het zorgt ervoor dat we hier in Nederland een sociaal vangnet hebben en dat onze samenleving blijft functioneren. Je doet er dus iets goeds mee voor de gemeenschap. Zie het glas half vol: je draagt als het ware bij aan een goed doel.
Samenvatting
Loonheffing is het bedrag dat je werkgever maandelijks inhoudt van je salaris. Het bestaat uit loonbelasting en premies voor sociale zekerheid. Doordat iedereen loonheffing betaald houden we Nederland draaiende en zijn er sociale voorzieningen zoals de WW en de AOW waar we met zijn allen gebruik van maken.
Lees meer blogs over je carrière