Wil jij graag loonsverhoging? Pak het zo aan!

loonsverhoging

Home > Carrière > Zo bereid je je voor op een goed loonsverhogingsgesprek

Je werkt al een tijdje bij je huidige werkgever en ziet iedere maand hetzelfde salaris op je rekening verschijnen. Maar je leven is veranderd, en een beetje extra geld zou welkom zijn om te sparen voor een wintersportvakantie of weekendje Lowlands. En daarbij – je hebt hard gewerkt en mooie resultaten geboekt. Jij wil een loonsverhoging. Klaar!

In dit artikel leren we je hoe je je goed voorbereid en tactisch om een loonsverhoging vraagt. Zo zorg je ervoor dat je krijgt wat je waard bent tijdens jouw carrière. 

Een goede voorbereiding

Goede voorbereiding is essentieel wanneer je loonsverhoging vraagt. In een ideale wereld is je manager altijd op de hoogte van het goede werk dat je levert, in de praktijk is dit toch vaak anders. Verzamel daarom bewijs van de resultaten die je hebt behaald. Denk aan KPI’s, afgeronde projecten en positieve feedback van collega’s of klanten. Maak daarnaast een overzicht van huidige taken en weeg die af tegen je functieomschrijving toen je startte met je baan. Doe je nu meer dan afgesproken? Dan is dat een sterk argument voor een beloning. 

Zorg er ook voor dat je je loonstrook recentelijk nog goed bestudeerd hebt. Als je er dan vragen over krijgt, of je manager begint over secundaire zaken zoals ‘vakantiegeld’, dan weet jij precies hoe het zit en kan je ook met sterke tegenargumenten komen. Voorbereiding is echt het halve werk in dit geval. 

inkomstenbelasting

Ken je waarde

Door je marktwaarde te kennen, sta je sterker bij het vragen om loonsverhoging. Check wat soortgelijke functies in jouw omgeving betalen. Praat met mensen, kijk op vacaturesites en salaris vergelijkingswebsites zoals Loonwijzer. Als je weet wat marktconform is, heb je een sterkere onderhandelingspositie – dat betekent namelijk ook dat je ergens anders heen kunt om wél te krijgen waar je terecht om vraagt. Dit maakt je zelfverzekerder in het gesprek. Wees niet bang om dit argument te gebruiken – ook je manager snapt dat je niet minder betaald wil krijgen dan normaal is voor jouw functie. 

"Laat je loyaliteit nooit in de weg staan van je persoonlijke groei."

Timing, timing, timing

De meeste bedrijven houden half- of jaarlijkse beoordelingsgesprekken met hun werknemers. Dit is een goed moment om die loonsverhoging in de wacht te slepen. Is je beoordelingsgesprek nog ver weg? Kies dan een goed moment, bijvoorbeeld na het succesvol afronden van een project, maar vermijd drukke of stressvolle periodes.

Oefen het vragen naar loonsverhoging

Of het nu voor de spiegel is, met je partner, je zus of zelfs je kat: oefenen is cruciaal! Vraag je oefenpartner om kritische vragen te stellen. Oké, je kat kan misschien geen vragen terugstellen, maar een stare contest kan ook helpen om je zenuwen te beheersen.

Zonder gekheid: het helpt echt om je verhaal en argumenten al een keer hardop te hebben uitgesproken. Dit geeft je rust en zelfvertrouwen. Het beantwoorden van vragen tijdens het oefenen leert je om in het moment antwoorden te vormen op onverwachte vragen, wat je tijdens het echte gesprek zeker van pas zal komen.

Vét belangrijk

Zorg ervoor dat alle afspraken over je salarisverhoging zwart op wit staan. Vraag je baas om een samenvatting van jullie gesprek naar je te mailen. Of schrijf zelf een samenvatting en stuur deze naar je baas met de vraag of hij of zij kan bevestigen dat dit klopt. Zo voorkom je misverstanden en zorg je ervoor dat beloftes worden nagekomen. Niet vergeten!

YoungFinance

Wil je werkgever nergens in mee? Dan is het aan jou om te beslissen wat je daarmee doet. Verder kijken kan altijd – laat je loyaliteit nooit in de weg staan van je persoonlijke groei.

Samenvatting

Een goede voorbereiding is essentieel als je om loonsverhoging gaat vragen. Verzamel daarom bewijs van je prestaties en vergelijk je huidige taken met je oorspronkelijke functieomschrijving. Onderzoek wat vergelijkbare functies in jouw omgeving verdienen om een sterke onderhandelingspositie te hebben. Kies het juiste moment, zoals na een succesvol project of tijdens een beoordelingsgesprek, om je loonsverhoging aan te kaarten. Weet wat je wilt en stel verschillende scenario’s op, inclusief secundaire arbeidsvoorwaarden als een salarisverhoging niet mogelijk is. Oefen je gesprek en leg alle afspraken zwart op wit door een samenvatting van het gesprek te vragen of zelf te sturen voor bevestiging.

Lees meer blogs over je carrière