Onderhandelen – sommige mensen krijgen al zweethanden bij het idee alleen. Begrijpelijk. Voor jezelf en je kwaliteiten gaan staan? Spannend. Maar weet dit: je mag onderhandelen spannend vinden – en het alsnog doen. Jij zit aan die tafel, omdat je iets waard bent. Maar om je een duwtje in je rug te geven, zetten wij 5 veelgemaakte fouten op een rij – en natuurlijk de gouden tip hoé je die fout voorkomt. You got this!
Te snel akkoord gaan
Stel: je zit midden in een onderhandeling voor een salaris of tarief. Je hebt een bedrag in gedachten. Je werk- of opdrachtgever noemt een getal. Oké, het gaat richting het getal in je hoofd, maar is nog steeds onder jouw verwachting. Ondertussen word je overladen met complimenten. Jij bent de juiste persoon, we kunnen niet wachten om samen te starten, blablabla.
Heel leuk, maar complimenten kun je niet pinnen. Ga dus niet direct akkoord. Doe een stap terug. Laat weten dat je het aanbod in overweging neemt en kom later terug met een tegenvoorstel. En onthoud: degene aan de andere kant van de tafel onderhandelt waarschijnlijk vaker dan jij. Reken er maar op dat ze deep down kunnen waarderen dat je een stevige positie inneemt.Â

Niet goed voorbereid zijnÂ
Rookie mistake. Als je niet weet wat je waard bent, hoe weet je dan wat je moet vragen? Voorbereiding is key. Doe research naar gangbare salarissen of tarieven in jouw branche. Check wat marktconform is, maar kijk ook naar jouw specifieke waarde. Heb je een specialisatie? Extra ervaring? Een trackrecord aan successen? Zorg dat je die helder hebt en onderbouw je argumenten. En please – gooi niet zomaar een getal op tafel. Dit is geen monopoly. Zorg dat je er met overtuiging achter staat – anders prikt de ander er zo doorheen.
Emotioneel reageren (uit frustratie of onzekerheid)
Een te laag bod? Een afwijzing? Pijnlijk. Maar boos of gekwetst reageren helpt je niet. Emoties maken je menselijk, maar ze mogen je onderhandeling niet bepalen. Herken ze, maar handel er niet naar. Denk tijdens het gesprek: Dit frustreert me of Dit maakt me onzeker, erken het – maar blijf kalm. Wil je stoom afblazen? Doe dat ná het gesprek, met vrienden of familie. En als je na een nachtje slapen nog steeds overtuigd bent van je waarde, kom dan terug met een goed onderbouwd tegenbod.
Onderhandelen over alleen een bedrag
Wij zijn YoungFinance, natuurlijk vinden wij geld belangrijk. Maar geld is niet het enige dat telt (alhoewel het tellen ervan wel lekker is). Vooral in loondienst kan het slimmer zijn om te kijken naar het totaalplaatje. Kun je extra vakantiedagen krijgen? Een pensioenregeling? Meer flexibiliteit (HIITje tijdens de lunch)? Opleidingsbudget?
En als zzp’er? Denk verder dan je uurtarief. Onderhandel over reiskosten, betalingstermijnen of bonussen op prestaties. Soms is een betere regeling meer waard dan een paar euro per uur extra. Denk strategisch. Wat heb je nodig?
Te veel pratenÂ
Stiltes voelen ongemakkelijk, maar als je teveel praat, geef je onbewust informatie weg. Je gaat jezelf nuanceren. Twijfels uitspreken. Of – nog erger – je eigen bod afzwakken. Dus: formuleer je voorstel, en stop daarna met praten. Laat de ander reageren. Laat de ander uitpraten. Stilte kan in je voordeel werken. En als het tegenbod tegenvalt? Ga niet meteen pleasen en uitleggen waar je eigenlijk wel akkoord zou kunnen gaan. Je zit hier voor jezelf, niet om vrienden te maken. En dat brengt ons eigenlijk weer terug bij het begin van dit artikel: ga niet meteen akkoord.Â
Â
Dus, what’s next?
Onderhandelen is een spel. Zie het zo en benader het zo. Nee is het startpunt en jij gaat onderzoeken hoeveel ruimte je hebt. Neem de tijd, ken je waarde en wees niet bang om te vragen wat je verdient. Gewoon doen. Elke onderhandeling maakt je scherper, en voor je het weet zit je daar als een pro!
Lees nog meer blogs over Carrière