Willen je ouders helpen bij een huis kopen? Dit moet je weten

Denk je eraan om een huis te kopen met hulp van je ouders? Ontdek wat de regelgeving is, en hoe je het slim en zonder gedoe kunt regelen!

Home > Huis Kopen > Welke financiële keuzes zijn belangrijk bij het kopen van een huis?

Een huis kopen is al lastig genoeg, maar als ouders besluiten bij te springen, komt er ineens een heel nieuw level bij. Superfijn natuurlijk als ouders helpen bij een huis kopen, maar hoe werkt dat eigenlijk? Op welke manieren kunnen ouders helpen en welke regelgeving moet je hierbij in de gaten houden? Dat is een vraagstuk waar wij voor jou in zijn gedoken. Lees snel verder voor een aantal gouden tips om dit zonder familieruzie voor elkaar te krijgen!

Cliché maar waar: vele wegen leiden naar Rome

Ouders kunnen op verschillende manieren financieel een handje helpen. Sommigen gooien gewoon een flinke smak geld over de schutting (best chill), anderen lenen liever een bedrag uit of willen misschien zelfs mede-eigenaar worden. Elk van deze opties heeft zo z’n voordelen en dingen om op te letten.

Hoe ouders helpen bij een huis kopen met belastingvrije centen

Bij een schenking is het slim om even in de belastingregels te duiken. Er is een belastingvrije schenking mogelijk voor het kopen van een huis, maar daar zitten – uiteraard – regels aan vast. Het geld moet bijvoorbeeld écht in de woning gestoken worden en er is een leeftijdsgrens voor de ontvanger. De regelgeving voor ouderlijke hulp bij het kopen van een huis is in 2025 voor het grootste deel gelijk gebleven, maar er zijn enkele (kleine) aanpassingen doorgevoerd.

Zo is de ‘jubelton’ afgeschaft, en kunnen ouders in 2025 nu per jaar nog € 6.713 belastingvrij aan hun kind(eren) schenken. Daarnaast kunnen ouders eenmalig belastingvrij een verhoogde schenking doen tot € 32.195 aan hun kinderen aan een vrij te kiezen doel, zoals voor de aankoop van een huis. Dit mag alleen als de ontvanger nog niet eerder een verhoogde schenking heeft ontvangen – dit mag maar 1 x –  óf de jaarlijkse belastingvrije schenking voor dat jaar nog niet heeft ontvangen en jawel – daar issie, die leeftijdsgrens – tussen de 18 en 40 jaar oud is. Gaat het om een hoger bedrag dan belastingvrij mag? Dan komt de Belastingdienst gezellig om de hoek kijken voor schenkbelasting.

Een familielening

Sommige ouders vinden het fijner om geld te lenen in plaats van te schenken. Dat kan een chille oplossing zijn, vooral als ze het bedrag niet zomaar kunnen missen. Maar ook hier geldt: afspraken zwart-op-wit zetten! Geen vage afspraken, daar komt later gezeur van. Wordt er rente gerekend of is het renteloos? Wat als het geld niet op tijd terugkomt? Alles moet officieel worden vastgelegd, want anders kan de Belastingdienst het alsnog als een schenking zien. En dat betekent… je raadt het al: extra belasting. Als je de lening tijdens de jaarlijkse belastingaangifte wilt aanmerken als officiële hypotheeklening om te kunnen profiteren van de hypotheekrenteaftrek, dan moet je wel ook elke maand netjes afbetalen, inclusief rente dus.. En nog wat andere voorwaarden. Meer info lees je hier.

Ouders helpen bij een huis kopen?

Co-ouder… eh eigenaarschap

Dan is er nog de optie waarbij ouders mede-eigenaar worden van het huis. Dit kan helpen om een hogere hypotheek te krijgen, maar betekent ook dat zij letterlijk een stukje van de woning bezitten. Werkt prima, zolang er van tevoren goede afspraken worden gemaakt. Wat als het huis ooit verkocht wordt? Of als iemand uit deze constructie wil stappen? Geen onhandige verrassingen graag. Ook hierbij geldt: al-les op papier zetten, a.u.b. Anders komt onze vriend de Belastingdienst weer langs. Raadpleeg altijd een belastingadviseur om eventuele verrassingen te voorkomen.

Garant staan als laatste zetje

Een andere manier waarop ouders kunnen helpen, is door garant te staan voor de hypotheek. Handig als je inkomen nét niet genoeg is om dat droomhuis te bemachtigen, of als je nét wat spaargeld tekortkomt om de lening in je eentje te krijgen. Banken zien dit als een extra zekerheid, maar het brengt ook risico’s met zich mee. Mocht je als hypotheeknemer het niet meer kunnen betalen, dan staan je ouders opeens voor de rekening. En dat is nou niet bepaald de bedoeling, toch? Dus voordat je je ouders garant laat staan voor jou, goed over nadenken. Of spreek dit onderwerp eens aan bij je hypotheekadviseur. 

Je ouders als huurbaas: hemel of hel?

Soms pakken ouders het nóg anders aan: ze kopen een huis en verhuren het aan hun kind. Best een slimme zet als de huizenmarkt oververhit is en kopen op eigen houtje lastig blijkt. Zo krijgt het kind woonervaring én investeren de ouders in vastgoed. Win-win! Maar ja, ook hier weer: belastingregels, huurcontracten en mogelijke gevolgen voor toeslagen, even goed checken.

Help! Mijn ouder is klusser!

Wat ook veel gebeurt: je hebt het huis zelf kunnen kopen, maar je ouders helpen bij de verbouwing. Misschien is het huis een opknappertje en is er extra geld nodig om het bewoonbaar te maken. Dat kan door een extra schenking of lening, maar ouders kunnen ook zelf aan de slag. Samen een muur slopen of de keuken verbouwen bespaart geld én zorgt voor een leuk familieproject. Wel slim om even af te spreken wie waarvoor verantwoordelijk is, anders kan zo’n gezellige klusdag uitmonden in irritaties.

Hoe tackle je de valkuilen

Hoe ouders ook helpen, het is altijd een goed idee om alles officieel vast te leggen en een expert in te schakelen. Een notaris, belastingadviseur of financieel expert kan veel ellende voorkomen. Belastingdienst is watching you. Check goed de fiscale regels rond schenkingen en leningen, anders kan er een onaangename verrassing volgen.

Bovendien, familie en geld: blijft een spannende combinatie. Daarom is het slim om vooraf goed te bespreken wat iedereen verwacht. En once again: alles op papier zetten. Bespreek ook mogelijke toekomstige scenario’s. Wat als een relatie uitgaat en er ineens een ex in het huis woont dat (deels) door de ouders is gefinancierd? Of als de ouders het geld onverwachts terug nodig hebben? Niet de leukste gesprekken, maar beter een beetje ongemakkelijk nu dan drama later.

Met een beetje slimme planning kan ouders helpen bij een huis kopen echt een gamechanger zijn en kan die extra financiële ademruimte precies het verschil maken tussen wel of niet de woningmarkt op kunnen, maar het allerbelangrijkste? Dat iedereen zich er goed bij voelt en dat de afspraken glashelder zijn. Want naast een financiële deal, blijft het natuurlijk ook gewoon een familieaangelegenheid waar iedereen met een goed gevoel op terug moet kunnen kijken. Family first!

Je ziet een dinertafel van bovenaf, dus geen herkenbare gezichten. De mensen aan de tafel proosten met hun glazen boven hun gevulde borden. Dit symboliseert een groot familiediner.

Lees nog meer blogs over een huis kopen