Als jij als zzp’er aan de slag gaat, komt er natuurlijk veel op je af. Van klanten werven tot je uren bijhouden en… dan is er nog de belastingaangifte. Maar no worries! Er zijn genoeg fiscale voordelen waarmee je minder belasting betaalt. In dit artikel geven we je 5 handige tips die je meteen kunt gebruiken, zodat je meer overhoudt voor je business!
1. De zelfstandigenaftrek a.k.a. gratis geld
Heb je je onderneming al even draaien? Dan kun jij bijna zeker de zelfstandigenaftrek claimen. Dit betekent dat je een bepaald bedrag van je belastbare winst mag aftrekken, zodat je minder belasting hoeft te betalen. Hier zitten een paar voorwaarden aan: zo moet je minimaal 1.225 uur per jaar en meer dan 50% van je totale werktijd aan je onderneming besteden. Zorg er dus voor dat je je uren goed bijhoudt, zodat je hier later geen discussies over krijgt. Tot slot moet je nog niet de AOW-leeftijd bereikt hebben, maar als je dit leest, is dat hoogstwaarschijnlijk nog lang niet het geval 😉
Dit is écht zo’n regel die elke zzp’er zou moeten benutten. In 2025 krijg je als ondernemer € 2.470 aftrek op je belastbare winst, maar het bedrag kan elk jaar anders zijn, dus check elk jaar even weer opnieuw wat het precieze bedrag is.
2. Startersaftrek: een extra voordeel voor de starters onder ons
Ben jij net begonnen met je bedrijf? Dan komt de startersaftrek goed van pas! Dit is een extra aftrek die je bovenop de zelfstandigenaftrek kunt krijgen. Het bedrag van de startersaftrek is € 2.123 in 2025. Dit bedrag komt bovenop de zelfstandigenaftrek en is speciaal voor ondernemers die nog maar kort bezig zijn. Je mag de startersaftrek in totaal drie keer inzetten in de eerste vijf jaar van je onderneming.
Je komt hiervoor in aanmerking als je in de afgelopen vijf jaar niet altijd ondernemer was en in die periode maximaal twee keer gebruik hebt gemaakt van de zelfstandigenaftrek. Kortom: als starter krijg je een mooie belastingboost! Check of je voldoet aan de voorwaarden en profiteer maximaal.

3. MKB-winstvrijstelling: een klein percentage, een groot effect
Als zzp’er kun je niet ontsnappen aan de MKB-winstvrijstelling, en gelukkig maar! In 2025 houdt dit in dat je 12,7% van je winst niet hoeft te belasten, wat flink kan schelen op je belastingaangifte. Dit voordeel krijg je automatisch als je winst netjes in de boeken staat, dus je hoeft er verder niks voor te doen (behalve je belastingaangifte doen natuurlijk).
Wat wel belangrijk is om te weten, is dat de MKB-winstvrijstelling na een eventuele andere aftrek komt (zoals de zelfstandigenaftrek of de startersaftrek). Wat er dan nog overblijft wordt 12,7% vanaf getrokken, zodat je nog minder belasting hoeft te betalen. De MKB-winstvrijstelling geldt voor alle zzp’ers in Nederland en je hoeft niet een bepaald winstpercentage te halen, maar als je (nog) geen winst hebt, is er ook geen aftrek mogelijk.
4. Aftrekken van je zakelijke kosten = minder betalen
Als zzp’er kun je bovendien veel van je zakelijke kosten aftrekken. Dit doe je al in je bedrijfsadministratie van inkomsten en uitgaven. Alle kosten die maakt trek je van je inkomsten af, daardoor wordt je winst lager en hoef je dus minder belasting te betalen. Denk hierbij aan kosten voor je werkruimte, de kosten voor je laptop, je telefoon, kantoorbenodigdheden, zelfs je internet en telefoon als je die (ook) zakelijk gebruikt. Allemaal kosten die je kunt aftrekken van je winst, zodat je minder belasting hoeft te betalen.
Er zit uiteraard een addertje onder het gras: je moet wel een goede administratie bijhouden van alles wat je uitgeeft voor je bedrijf. Bewaar je bonnetjes en maak een overzicht van je kosten – zo weet je zeker dat je niets mist. Een goede administratie bespaart je later tijd én geld. Een gouden tip: Scheid je privé- en zakelijke uitgaven! Dit maakt je administratie veel makkelijker en je weet precies welke uitgaven je kunt aftrekken van je belastbare winst.
5. Pensioen en schenkingen: slimme besparingen voor later
Als zzp’er moet je zelf je pensioen regelen, want je hebt geen automatisch pensioen zoals in loondienst. Je kunt bijvoorbeeld sparen, beleggen of een lijfrente afsluiten. Het coole is dat je de premie die je hiervoor betaalt kunt aftrekken van je inkomen, wat betekent dat je meteen minder belasting betaalt. Dus je bouwt niet alleen een potje op voor later, maar je profiteert nu ook meteen van belastingvoordeel. Pas wel op, er zijn limieten voor hoeveel je kunt aftrekken – dit heet je jaarruimte – afhankelijk van je inkomen en wat je al hebt opgebouwd. De Belastingdienst heeft hier een handige rekentool voor op hun website staan (zoek op ‘jaarruimte berekenen belastingdienst’).
Een populaire aanbieder om dit te regelen is Brand New Day. Daar kun je eenvoudig online een pensioenrekening openen waarmee je kunt beleggen binnen je jaarruimte. Je kiest zelf hoeveel risico je wilt nemen en alles wordt overzichtelijk bijgehouden. Zo kun je profiteren van het belastingvoordeel én een slim opgebouwd pensioen.
En wist je dat je ook belastingvoordeel kunt krijgen door schenkingen te doen? Dit kan bijvoorbeeld naar je kinderen, neefjes of nichtjes, of een goed doel, en je kunt hiervan een belastingvoordeel behalen. Dit klinkt misschien niet meteen als iets voor jou, maar het kan een slimme zet zijn om je belastingdruk te verlagen. Als niet voor nu, dan misschien een idee voor later.

Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker
Als zzp’er kan je belastingaangifte een heel gedoe lijken, maar met de juiste kennis kun je behoorlijk wat belasting besparen. Zorg ervoor dat je alle aftrekposten gebruikt waar je recht op hebt en maak slim gebruik van de regelingen die er zijn. Je hebt vast al genoeg aan je hoofd als ondernemer, dus laat je door belasting niet van de wijs brengen. Door je goed voor te bereiden kun je je belastingaangifte makkelijk en voordelig invullen. Dit doe je door het gehele jaar je administratie goed op peil te houden. Investeer de tijd direct aan het begin zodat je minder tijd nodig hebt als het tijd is voor de belastingaangifte.
Ps. Het kan slim zijn om een belastingadviseur in te schakelen die je helpt het maximale uit je aftrekken te halen. Zo kun jij je lekker op je business blijven focussen. Up to you 🙂
Lees nog meer blogs over belasting