Onderhandelen als er geen budget is: zo doe je dat
Vraag je om salarisverhoging, maar krijg je een volmondige nee? Dan betekent dat niet dat er niets mogelijk is. Door door te vragen naar de mogelijkheden (en dan niet op een passief agressief toontje, natuurlijk), verschuif je het gesprek van een dichte deur naar een open samenwerking. Je laat zien dat je flexibel en gemotiveerd bent, en daar gaan de meesten wel op aan.
Ben je werknemer in loondienst, dan kan je zoiets zeggen als: “Ik snap dat een verhoging nu niet haalbaar is. Wat is er wél mogelijk qua doorgroei, ontwikkelbudget of andere vormen van waardering?” Ben je zzp’er, dan kan je dit bijvoorbeeld zeggen: “Als mijn voorstel buiten het budget valt, kunnen we dan kijken naar een gesplitste uitvoering of een aangepaste versie die binnen de marge past?”
Deze aanpak laat zien dat je bereid bent mee te bewegen zonder je waarde los te laten. Een beetje zoals een relatie onderhouden, eigenlijk.
Onderhandelen over je salaris, of over je tarief. Zenuwslopend, we know. Misschien wil je een loonsverhoging, een betere fee, of simpelweg erkenning voor je werk. Het lijkt een succesvol gesprek te worden, maar dan hoor je: “Daar is op dit moment helaas geen budget voor.”
Onderhandelen als er geen budget is? Het voelt vast als de ultieme dooddoener. Én als een dichte deur. Maar “geen budget” is zelden het echte eindpunt. Vaak betekent het zoiets als: we hebben nog niet goed genoeg gekeken naar andere opties. Met de juiste benadering kun je het gesprek weer openen. Hier zijn vier strategieën die je helpen om een afwijzing om te buigen naar succes.
Onderhandelen als je hoort dat er geen budget is? Bied meerdere opties aan
Om je kansen te spreiden, kan je ook meerdere opties aanbieden. Dat kan je doen nadat je te horen krijgt dat er geen budget is, maar je kan daar ook op anticiperen door het meteen al te doen. Hoe pak je dat aan?
Het is belangrijk dat je in een onderhandeling laat zien dat je van goeie wil bent en dat je bereid bent om mee te denken. Als jij die houding aanneemt, zullen je onderhandelingspartners (je toekomstige werkgever, je opdrachtgever) dat vast overnemen.
Ben je werknemer, dan kan je zoiets zeggen als: ‘We zouden kunnen kijken naar een salarisaanpassing, maar ook naar een bonusregeling of een concreet groeitraject. Wat past het beste bij de huidige mogelijkheden?’ En als zzp’er kan je de volgende aanpak gebruiken: ‘Ik bied vaak 3 varianten aan: basis, plus en premium. Misschien is het slim om samen te kijken welke op dit moment het best past – en eventueel later op te schalen?’ Denk wel goed na over je opties. Ben je tevreden met elke uitkomst? Het één moet niet veel nadeliger voor je zijn dan het ander.
Geen budget? Vraag om een concessie
Onderhandelen draait niet alleen om meer krijgen – maar ook om slim schuiven. Door je vraag een beetje te tweaken, kan je alsnog die loonsverhoging binnenslepen.
Voor werknemers: “Als een verhoging nu niet haalbaar is, zou ik dan in ruil extra verantwoordelijkheid kunnen nemen – met zicht op een nieuwe evaluatie over drie maanden?” Voor mensen die als zelfstandige werken: “Als het lastig is om mijn volledige tarief te betalen, kunnen we dan afspreken dat ik lever zonder correctierondes, of zonder documentatie? Dat scheelt voor mij tijd.”

Geen budget? Onderbouw het met data
Soms wordt ‘geen budget’ gebruikt als ‘standaard-afwijzing’, zonder echt naar je voorstel te kijken (ja, echt, mensen zijn druk). Leg dan de feiten op tafel! Denk aan tastbare resultaten, reacties van collega’s of andere opdrachtgevers of andere data. Daar gaan we weer!
Voor werknemers: “In de afgelopen maanden heb ik drie grote projecten afgerond die direct resultaat hebben opgeleverd. Mijn salaris ligt onder het marktgemiddelde voor deze rol. Ik denk dat dit gesprek dus wél op z’n plaats is.” Voor zzp’ers: “Mijn klanttevredenheid ligt boven de 9, ik lever altijd binnen deadline, en mijn tarief zit onder het branchegemiddelde. Op basis daarvan denk ik dat mijn voorstel redelijk is.” Wedden dat ze tegenover je aan tafel denken: shit, die moeten we binnenhalen of -houden? Succes!
Lees nog meer blogs over Carrière