Maart is in zicht – de klok tikt. Het is tijd om je belastingaangifte te doen. Ben jij zo iemand die het tot het laatste moment uitstelt? Dan willen we je aanmoedigen het dit jaar anders te doen. Wij gaan je motiveren om via aftrekposten belasting te besparen. En geloof ons: zo wordt jouw belastingaangifte ineens een leuke uitdaging.Â
Veel mensen laten namelijk geld liggen, simpelweg omdat ze niet weten waar ze recht op hebben. Door slim gebruik te maken van aftrekposten kun je soms wel tot honderden euro’s aan belasting besparen – geld dat je in je eigen stak kan steken, wie wil dat nou niet? Deze centen gebruik je toch veel liever voor het boeken van een fijne vakantie, het aanvullen van je pensioenpot of het ophogen van je spaarbuffer?
Door aftrekposten toe te passen, verlaag je je belastbaar inkomen waardoor je uiteindelijk minder belasting betaalt (yes!). Maar welke aftrekposten zijn waarmee je belasting kunt besparen? Welke zijn op jouw van toepassing? Say no more! Wij zouden YoungFinance niet zijn als we dit niet voor jou hebben uitgezocht. In dit artikel bespreken we de meest voorkomende aftrekposten om belasting te sparen.Â
1. Zorgkosten (als ze niet worden vergoed)
Heb je in 2024 veel zorgkosten gehad die niet door je zorgverzekering zijn vergoed? Dan kun je sommige van die kosten aftrekken bij je belastingaangifte. Bijvoorbeeld de eigen bijdragen voor medicijnen, dieetkosten (als je een verklaring hebt) en zelfs je reiskosten naar het ziekenhuis. Het is wel slim om alle bonnetjes en reiskilometers bij te houden, dan mis je niks. Maar let op, niet alles is aftrekbaar, dus even checken op de website van de Belastingdienst wat wel en niet mag!
2. Studiekosten (voor jezelf)
Volg je naast je werk een studie of opleiding voor je (toekomstige) beroep? De kosten die je zelf betaalt, kun je onder bepaalde voorwaarden aftrekken. Denk aan collegegeld, boeken of bepaalde materialen. En laten we eerlijk zijn, als student kun je alle beetjes gebruiken, toch? Belangrijk is wel om te weten dat deze aftrekpost alleen geldt indien je géén recht hebt op studiefinanciering of een andere vergoeding.Â
3. Giften aan goede doelen
Doneer je regelmatig aan goede doelen? Giften aan een ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling) zijn aftrekbaar. Er geldt wel een drempelbedrag, dus check goed of je hier overheen komt. Als je daar meer over wil lezen, raden we je aan dit even te controleren bij de Belastingdienst. De regels veranderen nogal vaak. Als je zeker weet dat je geld naar een goed doel stort, vraag dan eens een jaaroverzicht aan bij de goede doelen die je ondersteunt.
Op die manier reken je eenvoudig uit wat het totaalbedrag is dat jij hebt gestort aan goede doelen. Goed bezig trouwens; niet iedereen is zo nobel of heeft het breed genoeg om goede doelen te steunen, dus als jij hier wel bewust mee bezig bent, mag je trots op jezelf zijn. En de belastingdienst vindt dat ook! Vandaar dat de Belastingdienst dit soort aftrekposten om belasting mee te besparen aanbiedt.
4. Hypotheekrenteaftrek
Heb je een eigen huis? Hypotheekrenteaftrek is een fijn belastingvoordeel voor alle huiseigenaren. De rente die je betaalt over je hypotheek mag je aftrekken van je belastbaar inkomen, en dat betekent: minder belasting betalen.Â
Dit geldt wel alleen voor je eigen woning en als je voldoet aan een paar regels, zoals de verplichting om je hypotheek binnen 30 jaar helemaal af te lossen. En hoe hoger je inkomen en belastingtarief, hoe meer voordeel je ervan hebt. Best lekker meegenomen, toch? Bovendien zijn de kosten voor een hypotheekadviesgesprek ook nog eens aftrekbaar.Â
Heb je in 2024 voor een huis gekocht? Dan is dit een aftrekpost waarmee je zeker belasting kunt besparen. Let er dus goed op wanneer je weer belastingaangifte gaat doen na de aankoop van een nieuw huis. Meer weten? Dan hebben we een handig artikel voor je klaarstaan: Huis gekocht? Dit verandert er in je aangifte inkomstenbelasting.
5. Reiskosten openbaar vervoer
Reis je dagelijks met het ov naar je werk en is de enkele reis meer dan tien kilometer? Die kosten kun je misschien aftrekken bij je belastingaangifte! Dit geldt alleen als je geen reiskostenvergoeding krijgt van je werkgever, of als die vergoeding lager is dan wat je zelf hebt betaald. Hoeveel je precies kunt aftrekken, hangt af van de afstand en hoe vaak je reist.
Hoe kom je hier nu achter? Ook hier weer een handige tip: vraag een jaaroverzicht op bij je ov-bedrijf. Dat laat precies zien wat je hebt uitgegeven aan abonnementen of losse kaartjes. Scheelt een hoop gedoe én je weet zeker dat je geen aftrek misloopt!
6. Ondernemersaftrek (als je zzp’er bent)
Werk je naast je baan ook als zzp’er? Dan kun je in sommige gevallen gebruikmaken van de zelfstandigenaftrek of de startersaftrek. Hiermee verlaag je je winst en dus je belasting. Yes please, meer knaken voor jezelf in je eigen zak houden? Dat willen we allemaal.Â
Nog meer aftrekposten om belasting te besparen?Â
Bovenstaande aftrekposten om belasting te besparen komen het meeste voor, maar in de praktijk bestaan er nog meer. Welke op jou van toepassing zijn, verschilt per persoon. Om er zeker van te zijn dat je geen aftrekposten over het hoofd gezien hebt, check je het beste het volledige lijstje voor dat jaar op de website van de Belastingdienst. Daar staat ook per aftrekpost beschreven hoe je deze kunt inzetten.
Make it sexy!
Belastingaangifte doen is misschien niet je favoriete activiteit, en nee, sexy is het ook niet, maar het kan je wel flink wat opleveren. En dát is dan weer wél sexy! Door slim gebruik te maken van aftrekposten kun je soms tot wel honderden euro’s besparen. Zorg ervoor dat je alle bewijzen, facturen en overzichten goed bewaart en neem de tijd om alles goed uit te zoeken. Begin op tijd, maak gebruik van online hulpmiddelen of schakel een belastingadviseur in als je er niet uitkomt. Zo haal je het maximale uit je aangifte – zonder dat je geld laat liggen.
Lees nog meer blogs over belasting