Blauwe envelop en geen geld? Geen paniek, dit kun je doen!

Belastingaanslag niet kunnen betalen

Home > Belasting > ZZP en omzetbelasting – hoe, wat, wanneer?

Oh nee, een blauwe envelop op de mat en de belastingaanslag is binnen. Even openen, kijken, slikken… en dan de paniek: hoe ga je dat bedrag in vredesnaam betalen? Je bankrekening én je spaarrekening zijn zo goed als leeg! What else’s new. Geen zorgen, er zijn opties, zolang je maar op tijd handelt. Dus: ademen, koffie erbij, en even rustig bekijken wat je kunt doen als je je belastingaanslag niet kunt betalen. We nemen je opties door. 

Check je aanslag

Eerst even checken of de aanslag wel klopt. Het zou niet de eerste keer zijn dat de Belastingdienst een foutje maakt. Misschien zijn er aftrekposten over het hoofd gezien of is er een misrekening gemaakt. Even goed nakijken dus! Blijkt het bedrag echt te kloppen? Dan is het tijd om actie te ondernemen.

Als er genoeg spaargeld is, is het simpel: betalen en klaar. Maar ja, als dat er niet is, wordt het een ander verhaal. Gelukkig is de Belastingdienst niet per se de grote boze wolf en zijn er mogelijkheden om de pijn een beetje te verzachten.

Vraag om uitstel

Bijvoorbeeld door uitstel van betaling aan te vragen. Stel je voor: Jan heeft net zijn baan verloren en zit tijdelijk in de financiële problemen. De belastingaanslag komt binnen en hij weet dat hij het bedrag niet op korte termijn kan betalen. In plaats van zich zorgen te maken, vraagt hij online om uitstel van betaling bij de Belastingdienst. Hij legt uit dat hij werkloos is en een inkomen mist, waardoor hij tijdelijk niet in staat is om het volledige bedrag te voldoen. Gelukkig wordt zijn aanvraag goedgekeurd, waardoor hij een paar extra maanden heeft om zijn financiën op orde te krijgen en een nieuwe baan te vinden. Hoewel de aanslag nog steeds openstaat, geeft het uitstel Jan de ademruimte die hij nodig heeft om zijn situatie te stabiliseren. 

Het aanvragen van uitstel van betaling kan online en is meestal redelijk snel geregeld. Geen garantie dat het wordt goedgekeurd, maar als er een goede reden is (baanverlies, onverwachte kosten, dat soort dingen), dan is er een kans. Let wel op: uitstel betekent niet dat de aanslag verdwijnt, het is gewoon wat extra tijd om de boel op orde te krijgen. Het is een tijdelijke oplossing, maar kan een hoop stress wegnemen als je het bedrag niet direct kunt betalen.

Belastingaanslag niet kunnen betalen

Tref een betalingsregeling

Een andere optie is een betalingsregeling. In plaats van in één keer het hele bedrag te moeten ophoesten, kan het in termijnen worden betaald. Dit moet je wel aanvragen en de Belastingdienst bepaalt of het kan en onder welke voorwaarden. Soms willen ze bewijs van je financiële situatie, dus daar even op voorbereiden. Goed om te weten: er kan rente over de termijnbetalingen worden berekend, dus check even goed wat dat betekent voor het totaalbedrag. Hoewel rente het totaalbedrag verhoogt, is het nog altijd beter dan alles in één keer te moeten betalen als je dat niet kunt.

Probeer de aanslag te verlagen

Als het echt niet gaat, dan kan het slim zijn om een belastingadviseur of boekhouder te raadplegen. Misschien is er nog een manier om de aanslag te verlagen of kan iemand helpen bij het aanvragen van een regeling. Beter even professionele hulp inschakelen dan later met extra kosten of boetes zitten. Soms zijn er regelingen waar je zelf niet eens aan gedacht had, zoals kwijtschelding van een deel van de aanslag als je inkomen echt te laag is. Dit kan vooral nuttig zijn voor mensen die tijdelijk in een lastige situatie verkeren, bijvoorbeeld door ziekte of werkloosheid. Zeker even uitzoeken dus!

Krijg je nog geld van de Belastingdienst voor een eerdere aanslag? Dan kun je ze vragen om verrekening. Dit betekent dat ze het bedrag dat je nog van hen moet krijgen, aftrekken van het bedrag dat je moet betalen. Alle beetjes helpen.

Belastingaanslag niet kunnen betalen

Geld lenen (kost geld)

En hoe zit het met lenen? Niet ideaal, maar als er geen andere opties zijn, kan een persoonlijke lening bij de bank of een lening van familie misschien uitkomst bieden. Let wel op dat lenen altijd geld kost en dat je niet van de regen in de drup belandt. Beter een constructieve oplossing zoeken dan je in de schulden steken. Een lening kan tijdelijke verlichting bieden, maar zorgt op lange termijn voor extra kosten door rente en aflossingen, dus kijk goed naar je toekomstige mogelijkheden.

Dit vooral niet doen

Wat vooral niet helpt? De envelop negeren en doen alsof er niks aan de hand is. De Belastingdienst verdwijnt niet vanzelf en te laat reageren kan leiden tot extra kosten, boetes of zelfs een deurwaarder aan de deur. En dat wil echt niemand. Een aanslag van in eerste instantie 300 euro kan dan zomaar oplopen tot een veel erger bedrag, 4500 euro, bijvoorbeeld. Voor je het weet, wordt het probleem alleen maar groter en ben je nog verder van huis. Neem de situatie serieus en handel snel, voordat het uit de hand loopt.

Neem je financiën onder de loep

Misschien ook een goed moment om eens naar je financiën te kijken. Waarom kwam deze aanslag als een verrassing? Misschien is het slim om voortaan maandelijks een bedrag opzij te zetten, zodat je niet ieder jaar in dezelfde stress belandt. Er zijn handige apps en tools waarmee je een spaarpotje voor belastingen kunt opbouwen, zodat je niet in de positie komt dat je ineens je belastingaanslag niet kunt betalen. Het kan ook helpen om alvast je belastingaangifte goed bij te houden en zo veel mogelijk aftrekken van je belasting te benutten. Dan wordt het in de toekomst veel minder een schok als die blauwe envelop op de mat valt.

 

Als ZZP’er je belastingaanslag betalen

Als ZZP’er is het slim om direct geld opzij te zetten voor belastingen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan bij de aangifte. Denk aan de omzetbelasting (btw) die elk kwartaal betaald moet worden en de inkomstenbelasting (inclusief Zvw) die later volgt. Een veelgebruikte richtlijn is om zo’n 30-40% van de winst apart te houden voor de inkomstenbelasting, afhankelijk van je situatie. Bijvoorbeeld: bij een winst van € 50.000 per jaar kan 40% reserveren betekenen dat je ruim voldoende hebt om je aanslag te dekken. Zo voorkom je financiële stress en houd je grip op je cashflow.

Het komt goed

Dus, is het zo dat jij je belastingaanslag niet kunt betalen? Vooral rustig blijven, opties bekijken en vooral niet in paniek raken. Er zijn altijd mogelijkheden om het op te lossen. En als het straks allemaal geregeld is? Dan heb je weer even ademruimte tot de volgende blauwe envelop op de mat valt. Maar hé, dat is toekomstmuziek. En wie weet, misschien ben je er dan wél helemaal op voorbereid.

Lees nog meer blogs over belasting