Huis gekocht? Dit verandert er bij je belastingaangifte

Eerste huis gekocht? Dit verandert er bij je belastingaangifte! Ontdek hoe je slim gebruikmaakt van aftrekposten en belastingvoordelen.

Home > Huis Kopen > Welke financiële keuzes zijn belangrijk bij het kopen van een huis?

Nieuw huis gekocht? Gefeliciteerd! Het was vast een spannende dag, die sleuteloverdracht. Eindelijk je eigen plek, na máánden van huizen kijken, biedingen doen en waarschijnlijk heel wat slapeloze nachten (!). Maar nu de verhuisdozen zijn uitgepakt, wacht er nog een ander klusje op je: je eerste belastingaangifte als huiseigenaar.

Kocht je in 2024 je eerste huis? Dan verandert er het nodige bij je aangifte inkomstenbelasting. Je nieuwe thuis heeft niet alleen invloed op je woonplezier, maar ook op je portemonnee. Waar moet je op letten? Dit stappenplan helpt je verder.

Hypotheekrenteaftrek is je nieuwe beste vriend

Een van de grootste financiële voordelen van een eigen huis is de hypotheekrenteaftrek. De rente die je over je hypotheek hebt betaald, mag je aftrekken van je belastbaar inkomen. Daardoor betaal je minder belasting. Meer informatie over wat hypotheekrenteaftrek is, lees je in dit artikel over aftrekposten. 

Oh, nog een handige tip: vraag je jaaroverzicht op bij je hypotheekverstrekker. Hierop staat precies hoeveel rente je in 2024 hebt betaald – dit bedrag vul je in bij je aangifte.

Je ziet een roze achtergrond met aan de linkerkant een roze spaarvarken. Dit symboliseert het besparen van geld (of belasting).

Eigenwoningforfait klinkt als een toetje, is het niet

Naast voordelen zijn er ook extra kosten. De Belastingdienst ziet je woning als een vorm van inkomen in natura. Dit heet het eigenwoningforfait. Een percentage van de WOZ-waarde van je huis wordt bij je inkomen opgeteld, waardoor je iets meer belasting betaalt.

De kunst hierbij is dus om je WOZ-waarde goed te controleren. De gemeente stelt deze vast, maar je kunt bezwaar maken als je denkt dat de waarde te hoog is. Een lagere WOZ-waarde betekent minder eigenwoningforfait – en dus minder belasting.

Mag je de Kosten Koper aftrekken?

Een huis kopen is niet goedkoop. Naast de aankoopprijs heb je waarschijnlijk ook een flinke lijst aan extra kosten afgevinkt: notariskosten, hypotheekadvies, taxatiekosten… en misschien zelfs Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dat laatste klinkt misschien als een ingewikkelde term, maar het komt erop neer dat NHG je beschermt tegen een restschuld als je door omstandigheden – zoals werkloosheid of een scheiding – je huis moet verkopen. Het goede nieuws? Sommige van deze kosten mag je aftrekken bij je belastingaangifte. Slim dus om al je bonnetjes en facturen op één plek te bewaren, digitaal of in een map. Dat scheelt je straks een hoop zoekwerk!

Spaargeld en je hypotheek

Heb je een deel van je spaargeld gebruikt voor de aankoop van je huis? Dat kan gunstig zijn voor je belastingaangifte. Het bedrag dat je hebt gebruikt, hoef je niet meer op te geven in box 3. Die box gaat over sparen en beleggen. Nou, mooi meegenomen dus. Dit betekent dat je in die box al wat belasting bespaart dankzij je hypotheek. Zit er toch nog een voordeel aan die vervelende hypotheek. 

Duurzaam wonen? Extra voordeel

Heb je bij de aankoop van je huis direct geïnvesteerd in energiebesparende maatregelen, zoals zonnepanelen of een warmtepomp? Dan kun je mogelijk gebruik maken van subsidies of belastingvoordelen.

Check bijvoorbeeld of je recht hebt op de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). De ISDE is een subsidie van de overheid waarmee je een deel van de kosten terugkrijgt als je investeert in energiebesparende maatregelen, zoals een warmtepomp, zonneboiler, isolatie of een aansluiting op een warmtenet. Dit maakt duurzaam wonen betaalbaarder en verlaagt je energiekosten. Check ook eventuele gemeentelijke verduurzamingssubsidies. Bewaar alle facturen, want die heb je nodig voor je belastingaangifte.

Oké, dus wat moet je met al deze info?

We snappen dat je eerste belastingaangifte als huiseigenaar best spannend kan zijn, maar niet getreurd: als je de boel goed voorbereid, ben je al een heel eind. Het kan prettig zijn om te werken met een handige tool, zoals de app van de Belastingdienst. Je vindt hier veel informatie en deze app is nét wat overzichtelijker dan de website van de belastingdienst. 

Ontdek je tijdens de aangifte toch dat je het erg lastig vindt en dat je bang bent om fouten te maken? In dat geval kun je altijd nog een belastingadviseur inschakelen. Dit kost wat extra, maar als zij een aftrekpost voor je kunnen ontdekken, kun je er ook weer geld mee besparen. Overigens, wij denken dat je er vast uitkomt en anders kun je ook iemand in je omgeving om advies vragen die eerder een huis heeft gekocht. 

Aan de slag!

Goed, dit was aardig wat informatie. Maar hé, jij was vorig jaar in staat om een huis te kunnen kopen in deze krappe woningmarkt. Geloof me, dan heb je de grootste uitdaging al getackeld. Je kunt deze aangifte dan ook zeker aan. Met een beetje voorbereiding kun je optimaal profiteren van de voordelen en voorkom je verrassingen. Zorg dat je je papieren goed bewaart, doe op tijd aangifte en laat geen aftrekposten liggen.

Zo wordt jouw eerste belastingaangifte als huiseigenaar niet alleen een administratief klusje, maar misschien ook een kleine financiële meevaller. Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker 😉 

Lees nog meer blogs over een huis kopen