Huis kopen

Financiële zaken bij het kopen van een huis

Een huis kopen is spannend en soms best pittig. Er komt veel bij kijken: van het vinden van je droomhuis tot het regelen van de hypotheek. In onze artikelen vind je antwoord op je vragen, waardoor je goed voorbereid de huizenmarkt op gaat.

Wist je dat?

Er komt een hoop kijken bij het kopen van je eerste huis. Een verplichting zoals een hypotheek aangaan kan spannend voelen. Maar wist je dat er manieren bestaan om de kosten binnen de perken te houden? Van startersvoordelen pakken tot je hypotheek goed vergelijken en scherp onderhandelen. Klik op een artikel en ontvang een goede voorbereiding op de huizenmarkt.

Huis kopen (1)

Deze artikelen helpen je opweg

Huis kopen (2)

Nog een tip!

Onderzoek eerst hoeveel je maximaal kunt lenen voordat je huizen gaat bezichtigen. Dit voorkomt teleurstellingen en geeft je een realistisch beeld van wat binnen je bereik ligt. Bovendien sta je sterker tijdens onderhandelingen als je jouw (financiële) mogelijkheden helder hebt. 

FAQ

Help, een huis!

Een huis kopen kan behoorlijk overweldigend zijn, vooral als het je eerste keer is. Deze veelgestelde vragen geven je wat houvast over het financiële proces en alles wat erbij komt kijken. Wil je echt goed voorbereid zijn? Check dan de blogartikelen.

Bereken eerst je budget en maximale hypotheek, zodat je weet wat je kunt uitgeven. Dit geeft je een duidelijk startpunt en helpt je gericht te zoeken naar woningen die binnen je bereik liggen.

Bij de aankoop van een huis ben je verplicht om een hypotheekakte bij de notaris te laten opstellen, maandelijkse hypotheeklasten te betalen en een opstalverzekering af te sluiten. Bovendien zijn er makelaarskosten, als je besluit om met een makelaar te werken.

Bereken eerst je maximale leenbedrag op basis van je inkomen. Daarna kun je verschillende aanbieders vergelijken of een hypotheekadviseur inschakelen. Speciale regelingen zoals de starterslening kunnen helpen.

Naast de aankoopprijs zijn er extra kosten, zoals overdrachtsbelasting, notariskosten, taxatiekosten en eventueel kosten voor een bouwkundige keuring.

Niet officieel, maar een aankoopmakelaar kan nuttig zijn voor advies en onderhandelingen – vooral bij een krappe huizenmarkt.Â