Heb je na al dat wikken en wegen de grote sprong gewaagd? Geen vaste baan meer, maar fulltime hustling? Respect! Maar hey, naast dat er een hoop verandert in je dagelijkse leven (hallo, belastingaangiftes en koffiedates als meetings), verandert er ook iets belangrijks voor later: je pensioen. Als zzp’er is pensioen opbouwen extra belangrijk, want jij bent nu ook je eigen werkgever geworden. We zetten het voor je op een rij waar je op moet letten tijdens pensioen opbouwen als zzp’er, zodat je direct kunt beginnen met slimme moves.
Eerst even checken: wat heb je al?
Voor je in paniek raakt: waarschijnlijk heb je al iets aan pensioen opgebouwd. Je kunt hier checken hoeveel dat is. Als je in loondienst hebt gewerkt, heb je waarschijnlijk pensioen opgebouwd via je werkgever. Goed nieuws: dat blijft gewoon staan, ook nu je zzp’er bent. Daarnaast bouw je vanaf je 15e automatisch AOW op zolang je in Nederland woont of werkt – dat loopt dus ook gewoon door, maar nu ben je eigen baas. Geen werkgever meer die ongemerkt geld voor je opzij zet. It’s all on you. Gelukkig zijn er meerdere manieren om pensioen op te bouwen als zzp’er.

Optie 1: Aansluiten bij een pensioenfonds
Jup, als zzp’er kun je alsnog bij een pensioenfonds aansluiten en maandelijks een bedrag inleggen. Zij beleggen dat voor je, zodat het meer waard wordt. Sommige sectoren (zoals fysiotherapeuten en schilders) hebben zelfs verplichte pensioenfondsen. Check dus even of dat voor jou geldt.
Optie 2: Lijfrente (ja, suf woord – wel slim sparen)
Lijf-wat? We feel you. Maar het is best handig: je stort periodiek geld bij een bank of verzekeraar en kunt daar niet zomaar bij. Voordeel? Je inleg is aftrekbaar van je belastbaar inkomen én je betaalt pas belasting als je het later laat uitkeren. Hoeveel je mag inleggen, kun je hier berekenen.
Even tussendoor
Voor je meteen je weekend omgooit om al deze tips toe te passen—eerst even dit. Hoeveel heb je eigenlijk nodig om straks te leven zoals jij wilt? Met de pensioenplanner van Brand New Day weet je in 3 minuten waar je staat en hoeveel je maandelijks in moet leggen om jouw gewenste pensioen te behalen op je oude dag. Handig toch? Extra fijn: de tool is gratis om te gebruiken.
Optie 3: Beleggen voor je pensioen
Beleggen klinkt spannend, maar kan op lange termijn veel opleveren. Denk aan indexfondsen of ETF’s (een soort mandje met aandelen, minder risicovol dan losse aandelen). Je bepaalt zelf hoeveel je inlegt en kunt het rustig laten groeien. Het voordeel van pensioen opbouwen als zzp’er door je pensioengeld te beleggen? Historisch gezien leveren aandelenmarkten meer rendement op dan sparen. Nadeel? Er is altijd risico – de beurs kan dalen. Maar als je nog tientallen jaren te gaan hebt tot je pensioen heb je tijd om schommelingen uit te zitten. Meer leren over beleggen? Kijk dan ook op ons andere platform YoungTrader voor meer informatie hoe je kunt starten met beleggen.

Optie 4: Gewoon lekker zelf sparen
Oldschool, maar als jij je er prettig bij voelt, is sparen gewoon een optie om pensioen op te bouwen als zzp’er. Stort elke maand iets op een spaarrekening en laat het lekker staan. In 2025 hoef je tot €57.684 geen belasting te betalen over je spaargeld (of €115.358 als je een fiscaal partner hebt).

Dus – what’s next?
Je AOW en eventueel opgebouwd pensioen blijven staan, maar verder moet je zelf in actie komen. Kies wat bij je past: een pensioenfonds, beleggen, een lijfrenterekening of gewoon sparen. Het belangrijkste? Gewoon beginnen. Pensioen is niet iets voor later. Juist door nu te beginnen, hoef je niet enorme bedragen in te leggen. Zo merk je er weinig van, en voorkom je dat je in de problemen komt als je straks ouder bent en minder tijd hebt om te werken. Meer leren over pensioen? We hebben meer artikelen over het opbouwen van pensioen op deze pagina klaarstaan!
Lees nog meer blogs over belasting