Hoe lees en begrijp ik een loonstrook?

loonstrook

Home > Carrière > Hoe lees en begrijp ik een loonstrook?

Heb je weleens naar je loonstrook gekeken en geen idee gehad waar je naar keek? Dat is niet zo gek, want er staan vaak allerlei ingewikkelde termen en afkortingen op. Toch is het belangrijk om te begrijpen wat er op je loonstrook staat. Zo kun je checken of alles klopt en weet je waar je aan toe bent bij zaken zoals belastingaangifte. Wij hebben hieronder de belangrijkste termen voor je op een rijtje gezet.

Begin bovenaan de loonstrook

Bovenaan je loonstrook staan jouw persoonlijke gegevens en die van je werkgever. Als je je loonstrook voor de eerste keer ontvangt, check dan even of alles klopt. Hier vind je ook informatie over je uurloon, het aantal uren dat je volgens je contract werkt, en de periode waarover deze loonstrook gaat. Normaal gesproken krijg je elke maand een loonstrook. Sommige werkgevers gebruiken online portalen waar je ze kunt bekijken. Krijg je geen loonstrookje? Vraag dan even aan je werkgever waarom niet – die hoor je namelijk wel te krijgen.

1. Brutoloon versus nettoloon

Het verschil tussen brutoloon en nettoloon kan verwarrend zijn. Je brutoloon is je salaris vóórdat belasting en premies zijn ingehouden. Je nettoloon is het bedrag dat je uiteindelijk ontvangt, nadat deze kosten eraf zijn gegaan. Je nettoloon kan nog worden aangepast door bijvoorbeeld ingehouden lunchgeld of extra vergoedingen voor reiskosten. Het is belangrijk om te weten dat je nettoloon dicht bij het bedrag ligt dat op je bankrekening verschijnt. 

Als ezelsbruggetje kun je gebruiken dat nettoloon ‘net’ of ‘schoon’ is, het bedrag dat jij krijgt en waar alle variabelen vanaf zijn getrokken.” Je brutoloon is je salaris vóórdat belasting en premies zijn ingehouden. Je nettoloon is het bedrag dat je uiteindelijk ontvangt, nadat deze kosten eraf zijn gegaan.”

Wil je graag meer loon ontvangen dan je nu doet? Dan hebben we nog een leuk artikel voor je in petto. Neem een kijkje bij het artikel:  ‘Verlang jij naar een loonsverhoging? Pak het zo aan!

2. Loonheffing

Loonheffing is het bedrag dat tussen je brutoloon en nettoloon in zit. Dit geld wordt gebruikt voor belastingen en premies die de overheid ontvangt voor publieke voorzieningen zoals wegen en ziekenhuizen. Ook sociale zekerheden zoals werkloosheidsuitkeringen worden hiervan betaald. Als je werkgever een pensioenregeling heeft, zie je ook een bedrag voor pensioenpremie. Dit is jouw bijdrage aan je pensioen, die van je brutoloon wordt afgetrokken. Je werkgever draagt ook bij aan deze regeling. In dit artikel gaan we verder in op wat loonheffing inhoudt en waarom je het moet betalen. 

loonstrook
3. Loonheffingskorting

Loonheffingskorting is een korting op je loonheffing, waardoor je netto meer overhoudt. Let op: als je meerdere banen hebt, mag je deze korting maar bij één werkgever toepassen. Je kan via je loonstrook zien of de heffing is toegepast bij die specifieke werkgever, of niet. 

 

4. Vakantiegeld

Het leukste onderdeel! Iedere maand zet je werkgever een deel van je brutoloon apart voor vakantiegeld, meestal zo’n 8%. Dit bedrag krijg je meestal in mei of juni uitbetaald. Of je het nu gebruikt voor een vakantie, een nieuwe fiets of iets anders, het blijft een mooi extraatje!

 

5. Overuren

Werk je af en toe wat extra uren? Dan staan die hier vermeld. Het is belangrijk om je eigen uren bij te houden, want overuren worden vaak beter betaald.

 

6. Cumulatieve bedragen

Cumulatief betekent dat iets zich opstapelt. Onder dit kopje zie je hoeveel brutosalaris, uren en loonheffing je tot nu toe dit jaar hebt. Dit is vooral handig om een overzicht te krijgen.

loonstrook boekhouding
7. Vergoedingen / Inhoudingen

Hier zie je eventuele extra’s of afhoudingen, zoals vergoedingen voor reiskosten of inhoudingen voor die lekkere broodjeslunch.

 

8. Vakantiedagen

Tot slot zie je hier hoeveel vakantiedagen je hebt opgebouwd of al hebt gebruikt. Dit helpt je om te plannen hoeveel vrije dagen je nog hebt.

Belangrijk

Het is super belangrijk om je loonstrook goed te controleren op juistheid. Check altijd even of je gegevens kloppen, of je uren en overuren correct zijn en of eventuele vergoedingen of inhoudingen juist zijn verwerkt. Het zou toch zonde zijn om geld mis te lopen door een foutje! Je hebt er tenslotte hard voor gewerkt, dus zorg ervoor dat je krijgt waar je recht op hebt. Dus, pak die loonstrook erbij, zet een kop koffie en ga even lekker door de cijfertjes scrollen. Het kost je maar een paar minuutjes en je weet meteen zeker dat alles klopt!

Lees meer blogs over je carrière